Cara Nak Letak Lagu dalam Blog (autoplay, pause, replay)




Bismillahirahmanirahim...

Hai! Hari ni Mai nak buat tutorials untuk kawan Mai, Fatin iaitu cara-cara nak letak lagu dekat blog. Tapi ni lagu yang autoplay, ada butang play and pause aje dan boleh replay lagi. Erk. Ala. Macam ni lah:



Hah. Tau kan yang mana? Ada kat atas penjuru kiri blog Mai je. :) Macam mana nak buat? Hoho. Ni la Mai nak ajar korang ni. :D  Macam biasa, mula-mula..

Sign in >> Design/Layout >> Add Gadget >> Java/HTML Script

Lepas tu, copy code dekat bawah ni. (Tekan CTRL + C serentak!)


<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">


<param name="movie" value="LINK LAGU TERSEBUT&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />

<param name="allowFullScreen" value="true" />

<embed  src="LINK LAGU TERSEBUT&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />


Kemudian, paste dekat Java/HTML Script tadi oke? 
Warna merah tu, korang letak link lagu yang korang nak daripada Youtube. Macam mana nak ambik? Tengok bawah ni:

1. Pergi Youtube
2. Search lagu yang korang minat.
3. Lepas tu, tekan button "SHARE" kat bawah video tu. Macam ni:


And then, dah tekan, nanti ada butang EMBED dan EMAIL. Korang tekan butang yang EMBED tu, lepas tu nanti dia muncul macam ni:


Mula-mula kena TICK dlu USE OLD EMBED CODE tu, pastu baru copy yang Mai kotakkan atas tu. Dalam kotak merah tu je tau korang copy! >,<

Dan pastu, korang pergi la balik ke Java/HTML Script tadi okey? Paste dekat yang Mai warnakan merah tadi. :D  

Kemudian, warna biru tu pulak, warna yang korang nak untuk butang pause tu nanti. Korang boleh dapat code tu dekat SINI yer. :)) :D  Dan bila korang dan paste semua, dia akan jadi camni:

klik gambar untuk besarkan.

Dah siap, SAVE kan lah! Good luck!! :)
Dah menjadi, bagitau. Tak menjadi pun bagitau yer. ;) 

Kredit: Kak Lyssa 

Assalamualaikum.
~Love, Mai~



8 orang hitam:

athilah suhaimi said...

tak boleh pon ? :(

the-simple-one said...
This comment has been removed by the author.
nazura my said...

nape sy buat jd penuh page...ade 3 you tube yg kluar...huhu

Aien R.F said...

THANKS ! MMG MNJADI ! THANKS A LOT ! IT'S REALLY USEFULL FOR ME !

Iqraam Shah said...

hEY! NICE TUTORIAL..btw what the name of ur blog song ?

WawA sempot said...

akak..sy x fhm yg tulisan wrna biru tu..x berape fhm..mcm mnew erk??

arisa nazifa said...

tq~

anis aziman said...

boleh. boleh. thanks a lot. :)

Sila Tinggalkan Link

Not even the detectives, but I can sense your existence by your LINKS. ;)
Segala benda di dalam blog ni sepenuhnya milik D' BLACK WRITER. 2011-2012